دادخواست چک های مفقود شده
مفقود شدن یا سرقت چک یکی از موضوعاتی است که امروزه موضوع بسیاری از دعاوی است. اشخاصی که چک یا دسته چک مفقود شده دارند، قبل از تسلیم تقاضای مفقود چک به دادگاه، در مرحله اول طبق ماده 13 قانون صدور چک با همراه داشتن مدارک شخصی به بانک مراجعه می کنند. برای جلوگیری از پرداخت چک مفقود، یک درخواست کتبی به بانک ارائه دهید تا فرم مربوط را ارائه کند. طبق قانون، بانک به مدت یک هفته حساب دارنده چک را مسدود می کند. پس از انجام این کار، صاحب چک باید برای ابطال چک به دادگاه مراجعه کند. پس از گذشت یک هفته در صورت عدم ابلاغ حکم قضایی مبنی بر عدم پرداخت چک مفقود شده، بانک می تواند وجه چک درخواستی را به دارنده آن پرداخت کند.
چگونگی چک گم شده
قبل از اینکه نحوه تشکیل درخواست چک مفقودی را توضیح دهیم، ابتدا می خواهیم بدانیم که چک از نظر قانونی یک سند فروش و پرداخت محسوب می شود. صاحب چک می تواند آن را به بانک برده و در صورت نبود موجودی در حساب، آن را مسترد کند. بنابراین باید در نگهداری دسته چک خود بسیار دقت کنید. صاحبان دسته چک بانکی، گاه به دلیل فراموشی یا بی احتیاطی، ممکن است دسته چک یا برگه ای از آن را گم کنند. این امکان وجود دارد که افراد به قصد کلاهبرداری یا اختلاس دسته چک یک یا چند نفر را به سرقت ببرند. با این حال؛ صاحب چک مفقود و مسروقه باید به بانک مراجعه کند و حساب خود را ببندد. سپس با مراجعه به دادسرا نسبت به تنظیم و تشکیل پرونده مفقودی چک اقدام می کند. حال به نکات مهمی که قبل از ارسال درخواست باید به آنها توجه کنیم می پردازیم.
1. قبل از ارائه درخواست چک مفقود شده باید به بانک صادرکننده چک مراجعه کرده و کتباً از بانک بخواهید که چک را پرداخت نکند.
2. هنگام مراجعه به بانک، ارائه مدارک شناسایی و نوشتن درخواست، باید فرم مخصوص دستور عدم پرداخت چک را نیز پر کنید.
3.بانک صادرکننده چک ممکن است حساب شما را به مدت یک هفته ببندد. در این صورت باید گزارش چک گم شده را ثبت کنید. پس از یک هفته، برای جلوگیری از پرداخت چک معوق، باید حکم دادگاه را به بانک نشان دهید. در صورت عدم ارائه حکم قضایی مبنی بر عدم پرداخت چک معوق، بانک صادر کننده حساب شما را مجدداً باز می کند.
4. بانک تا تعیین رای دادگاه مبلغ چک را در حساب جداگانه ای مسدود می کند.
5. به یکی از مراجع قضایی مراجعه و درخواست چک مفقود شده را به دادگاه صالح ارسال کنید.
6. دادگاه می تواند مواردی را که حاکی از عدم صداقت ادعای صاحب چک است که در تقاضانامه به عنوان عدم وجود چک ذکر کرده است، احراز کند. این به این دلیل است که شخص می توانست به میل خود چکی بنویسد و وانمود کند که آن را گم کرده است تا خود را از تعهد پرداخت برهاند. در این صورت قانونگذار به اظهار دارنده چک استناد می کند.
7.در صورتی که ثابت شود صاحب چک در گزارش مفقودی چک که در اظهارنامه به عنوان چک مفقود اعلام شده صادق نبوده است، دادگاه می تواند رأی قبلی را لغو و بانک را مکلف به پرداخت وجه چک کند.
8.هیأت حل اختلاف و دیوان عالی کشور صلاحیت رسیدگی به دادخواست چک گم شده را دارند. تفاوت این دو در مقدار وجهی است که شاکی پرونده درخواست می کند. در صورتی که مبلغ خواسته بیش از 20 میلیون تومان باشد، دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد. هر مبلغ کمتر از این به عهده هیأت های حل اختلاف است. بنابراین در صورتی که مبلغ چک مفقود شده یکسان باشد، شکایت چک مفقود شما بسته به مبلغ به دادگاه مربوطه منتقل می شود. همچنین در صورتی که چک مفقودی شامل مبلغ نباشد، صاحب چک باید به دادگاه مراجعه کند. ذکر این نکته ضروری است؛ در صورت سرقت چک، اعم از اینکه مبلغ آن کم یا زیاد باشد، باید از طریق دادگاه کیفری انجام شود، زیرا این امر سرقت و کلاهبرداری است که با محکومیت جنایی همراه است.